Köpguide: Vilken babysitter ska man välja 2024?

Foto av författare
Skriven av:
Jasmin Karlsson
Uppdaterad senast:

När du ska köpa en babysitter är det inte alltid lätt att veta vilken du ska välja. Marknaden är full med fina och högkvalitativa babysitters, som alla kommer med olika design och funktioner. Vilken babysitter ska man välja beror helt på vad det är för typ av behov man har.

Här kommer vi att titta närmare på vilka faktorer du bör ta hänsyn till och samtidigt besvara de allra vanligaste frågorna och funderingarna. Med denna köpguide blir det enklare för dig att välja rätt babysitter.

Faktorer att ta hänsyn till när du köper babysitter

Vilken babysitter man ska välja beror bland annat på hur gammal barnet är, men också hur man planerar att använda sig av den. Några viktiga faktorer att ta hänsyn till är bland annat modell och kvalitet, men också pris, funktioner, material och mycket mer.

Denna artikel är ett komplement till vårt bäst i test av babysitter 2024.

1. Modell och kvalité

Vilken babysitter ska man välja? Babybjörn Bliss Babysitter

När du ska välja babysitter är valet av modell och kvalitet mycket viktigt. Se till att du väljer en babysitter som är godkänd och som uppfyller EU säkerhetsstandard, samtidigt som den känns stadig och stabil.

Valet av modell är naturligtvis också viktigt. Det finns både höga och låga modeller, såväl som raka eller mer bakåtlutande babysitters. Kom ihåg att valet av modell kan vara avgörande för ergonomin och huruvida babysittern lämpar sig för nyfödda eller inte.

Ett exempel på en mycket säker och tålig babysitter är Babybjörn Bliss Babysitter, som kan användas redan från nyfödd och upp till att barnet är två år gammal.

2. Pris

Vilken babysitter ska man välja? Kaxholmen babysitter

Vilken babysitter man ska välja beror mycket på hur stor budget man har att röra sig med. Idag finns det babysitters i alla möjliga prisklasser, från ett par hundra lappar upp till 3000 kronor. Vi avråder från att välja de allra billigaste alternativen, eftersom mycket billiga babysitters oftast är tillverkade i mindre robusta material och inte alltid är så stabila.

Är du på jakt efter en prisvärd babysitter som fortfarande är 100 % säker att använda sig av är Kaxholmen Babysitter det bästa alternativet, medan den som vill ha en dyrare babysitter kan investera i 4moms MamaRoo Multi-Motion Baby Swing som kan anslutas till en app.

3. Säkerhet

Vilken babysitter ska man välja? Beemo Simple Rocker Babysitter

Oavsett vilken babysitter du väljer är det trots allt säkerheten som är det viktigaste. Att babysittern är trygg och säker för ditt lilla barn är A och O för att den ska kunna användas på ett optimalt sätt. När du ska välja babysitter rekommenderar vi att du alltid väljer en som är CE-märkt och som uppfyller EU:s säkerhetsstandard. Babysittern ska både vara testad såväl som godkänd och uppfylla alla förväntningar.

Alla babysitters som vi har listat i vårt bäst i test är 100 % trygga att använda sig av.

Beemoo Simple Rocker Babysitter är ett exempel på en bra babysitter med hög säkerhet.

4. Hygien

Maxi Cosi Kori babysitter - vilken babysitter ska man välja?

Som förälder är du säkerligen redan medveten om att små barn har en tendens att smutsa ner väldigt mycket och ofta. Det gäller inte minst de allra yngsta barnen som både dreglar, kräks, kladdar mat omkring sig och ibland bajsar igenom blöjan.

Att du kan rengöra babysittern på ett enkelt och smidigt sätt är således väldigt viktigt och något du bör ha i åtanke inför ditt köp. En babysitter bör ha en avtagbar klädsel som du kan tvätta i tvättmaskin, för att vara säker på att alla bakterier verkligen elimineras. Majoriteten av alla babysitters i vårt test har avtagbar klädsel, där Maxi-Cosi Kori Babysitter är ett exempel.

5. Funktioner

4Moms MamaRoo Multi Motion baby swinger - Vilken babysitter ska man välja?

Det är inte alla som vill ha en babysitter med så många funktioner som möjligt, men om du gillar teknologi som kommer till stor användning i din vardag är 4moms MamaRoo Multi-Motion Baby Swing en bra babysitter att satsa på. Idag finns det babysitters med alla möjliga funktioner, till exempel gungfunktioner, låsfunktioner, justering av ryggstöd, leksaker och ljudfunktioner

Att ha några speciella funktioner är egentligen inget måste, men det kan komma till stor användning när du vill underhålla ditt barn i babysittern lite extra. Vill du inte ha så avancerade funktioner som 4moms MamaRoo Multi-Motion Baby Swing har kan det räcka med en leksaksbåge eller något annat kul.

Musik

Moderna babysitters blir allt mer avancerade och idag är det inte ovanligt att de utrustas med roliga ljudfunktioner. Eftersom en babysitter främst är till för att hålla barnet nöjd och glad består ljudfunktionerna vanligtvis av musik och lugnande melodier. Att få lyssna på en mysig melodi medan mamma eller pappa pysslar med disken kan vara det som krävs för att bebisen ska komma ner i varv och kanske till och med sova en liten stund.

I vårt bäst i test är det Beemoo Simple Rocker Babysitter som vi anser är den bästa babysittern med musik och ljudfunktioner, eftersom den håller en hög kvalitet och har många fina melodier.

Vibration

Det finns få saker som små barn gillar lika mycket som att få bli vyssade, vaggande och gungandes till sömns. Gungandet inger en mycket stor trygghet för den lilla och då är det tur att det finns babysitters med både gung- och vibrationsfunktioner. Just gungfunktioner är troligtvis lite vanligare, men idag finns det även fina modeller som ger ifrån sig svagare vibrationer. Vibrationerna gör det enklare för ditt barn att komma till ro och kan även minska risken för att bebisen vaknar upp från sovstunden för tidigt.

Ett bra exempel på en babysitter med spännande funktioner är 4moms MamaRoo Multi-Motion Baby Swing.

6. Tillbehör

Petite Chérie Joyeux Babysitter - Vilken babysitter ska man välja?

När du ska köpa babysitter kan det vara bra att fundera på vilka tillbehör som medföljer. Det vanligaste är att tillbehör består av leksaker eller leksaksbågar med fina figurer som barnet kan titta på. Att köpa en babysitter med redan medföljande tillbehör kan i många fall vara att föredra, eftersom du då slipper köpa extratillbehör i efterhand.

FAQ Vilken babysitter ska man välja?

Vilket material ska man välja på sin babysitter?

Vilket material som passar dig och din bebis bäst kan bara du bestämma. Du kan hitta babysitters i både bomull, mesh eller med en bomull och jersey-kombination. Mesh har en mycket god andningsförmåga och kan därför vara bra att välja så inte barnet blir för varmt.

Vilka funktioner finns till en babysitter?

Det finns babysitter med avancerade funktioner som gör att de kan gunga helt av sig själv, som spelar musik eller andra ljud. De allra flesta gungfunktioner är dock manuella och aktiveras i samband med att bebisen rör på sig.

Finns det babysitters som spelar musik?

Det finns ett stort utbud av olika babysitters som är utrustade med ljud- och musikfunktioner. Vissa har förprogrammerade låtar, medan andra låter dig koppla upp din ljudspelare eller mobiltelefon till babysittern.

Vilken babysitter ska man välja?

Vilken babysitter som passar dig bäst kan bara du bestämma. Vi rekommenderar att du väljer en som uppfyller dina önskemål och som, i första hand, är helt trygg och säker att använda sig av. Läs gärna vårt test av den bästa babysittern.

Hur tidigt kan man använda babysitter?

De allra flesta babysitters kan användas direkt när barnet föds. Men det finns några saker att tänka på. Läs vår artikel om när kan man börja använda babysitter?

Foto av författare
Om författaren
Jasmin Karlsson
Småbarnsmamma med tre små godingar. Älskar att skriva och umgås med familjen. Just nu föräldraledig men skriver artiklar åt Babykul.se. Arbetar annars i butik med barnleksaker och babyprodukter.

Lämna en kommentar