När kan man börja använda babysitter? 2023

Foto av författare
Skriven av:
Jasmin Karlsson
Uppdaterad senast:

En babysitter är en utmärkt produkt som gör det möjligt för dig som förälder att sätta ner ditt barn på en trygg plats och samtidigt få händerna fria till annat.

Många undrar när kan man börja använda babysitter och vid vilken ålder det är lämpligt och i majoriteten av alla fall kan en babysitter användas redan från nyfödd. Dock brukar barnet sällan har något utbyte av en babysitter förrän det är fyra, fem månader.

I denna artikeln skriver vi om vad du ska tänka på när du börjar använda babysitter till ditt barn.

Från vilken ålder kan barnet sitta i babysittern?

Idag finns det ingen rekommenderad ålder för när du kan börja använda babysitter. Det är viktigt att du känner efter vad som passar för ditt barn och att du säkerställer att barnet sitter fastspänt med ett bra bälte eller sele. Jag har använt babysitter till min två veckors baby och då vägde hon bara 2400g. Det funkade alldeles utmärkt!

Babybjörns babysitter, Bliss är till exempel ergonomiskt utformad av medicinska specialister för att ge optimalt stöd till rygg, nacke och huvud. Den formsydda tygsitsen fördelar barnets vikt jämnt och du kan utan problem använda babysittern till ett nyfött barn. Det är också den babysittern som är vår favorit!

Till andra babysitters som, 4moms mamaroo sleep babysitter, kan du köpa till ett separat spädbarnsinlägg som är extra vadderat och ger stöd även till den nyfödde. Med ett spädbarnsinlägg får din lilla bebis den bästa komforten och det bästa stödet för både rygg, nacke och huvud. Utan inlägget kan babysittern upplevas alldeles för stor och ostabil för ett barn som ännu inte kan hålla upp huvudet själv.

Oavsett om du väljer att börja använda babysitter direkt eller om du vill vänta en månad eller två bör barnet inte sitta i babysittern för länge åt gången. Enligt Världshälsoorganisations (WHO) råd och rekommendationer ska inte ett barn sitter i en babysitter mer än en timme.

Bra babysitter för tidig ålder

Det finns många riktigt bra babysitters som du kan använda dig av redan från start och som är trygga för ditt lilla barn. En mycket bra och lämplig babysitter är Babybjörn Bliss Babysitter som kommer från Babybjörn, en av Sveriges ledande leverantörer av barnprodukter.

Babybjörn Bliss Babysitter

Den här babysittern har ett mjukt och behagligt spädbarnsinlägg som säkerställer att din lilla bebis sitter tryggt och säkert. Babysittern har en klassisk och stilren design och en gungfunktion som aktiveras i samband med att ditt barn rör på sig.

Tips på artiklar inom ämnet: Babybjörn Bliss Babysitter recension och Bästa babysittern 2023.

Viktigt att tänka på med ett litet barn i babysittern

Det finns flera saker som är viktiga att ha i åtanke när du vill använda en babysitter till din bebis. En babysitter är ett bra alternativ när du behöver sätta ner bebisen en stund, men den kan också användas vid lek och vid vila.

Det är dock viktigt att vara medveten om att babysittern inte är en barnvakt och därför behöver du ha full uppsikt under hela tiden som barnet använder sig av den. Nyfikna syskon eller husdjur kan hänga sig på babysittern och riskera att den välter.

Du bör även se till att barnet inte sitter alldeles för länge i babysittern åt gången, även om barnet till synes ser väldigt nöjd och glad ut. Se till att variera från sittande till liggande, till bärande till plant läge för bästa komfort och utveckling för barnet.

Säkerställ också att babysittern har en säker sele så att barnet inte kan trilla ur, gärna en fempunktssele.

Är det farligt att använda babysitter i tidig ålder?

Om babysittern är utformad för nyfödda är det inte farligt att använda den vid en tidig ålder. Dock är det viktigt att du väljer en babysitter som faktiskt kan användas redan från nyfödd och att babysittern ger ett ordentligt stöd och rätt komfort till barnet.

Du ska dock se till att följa de säkerhetsbestämmelser som finns.

Foto av författare
Om författaren
Jasmin Karlsson
Småbarnsmamma med tre små godingar. Älskar att skriva och umgås med familjen. Just nu föräldraledig men skriver artiklar åt Babykul.se. Arbetar annars i butik med barnleksaker och babyprodukter.

Lämna en kommentar