Test: Elektrisk vagga bäst i test 2023

Foto av författare
Skriven av:
Jasmin Karlsson
Uppdaterad senast:

Med en elektrisk vagga kommer familjelivet att underlättas enormt när det lilla barnet ska lära sig att somna på egen hand. Det mest naturliga sättet att få en bebis att komma till ro och kanske också somna är genom att vyssja, vagga samt gunga det. Men ibland kan det vara oerhört skönt att kanske sitta och läsa under tiden barnet ska somna, eller så behöver man göra andra saker.

Då kan en elektrisk vagga vara det perfekta alternativet. Babyn placeras i vaggan eller babysittern, och kan där vaggas till sömns tryggt utan att någon måste hålla i barnet.

I vår artikel har vi tagit med fyra olika elektriska vaggor för att du lättare ska finna den variant som passar bäst.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa elektrisk vagga – 4 st modeller testade

Det här stycket i artikeln tar sikte på de fyra testade modellerna av elektrisk vagga bebis. Vi tittar på de elektriska vaggornas funktioner, stabilitet, pris, användarvänlighet och mycket annat.

Oavsett om du söker efter en vagga babyn kan sova i under längre stunder, eller om du bara vill ha en babysitter som roar din baby under kortare stunder – vi har med en variant som passar just dig i artikeln.

I artikeln recenserar vi varje produkt och skriver också ner ett antal för- respektive nackdelar för att göra det lite lättare för dig när du ska köpa en elektrisk vagga eller babysitter till din baby.

1. 4moms MamaRoo 4.0

Bästa elektriska vaggan 2023

4moms Mama 4.0

För- och nackdelar

 • ✅ Modern design
 • ✅ Tyget kan maskintvättas
 • ✅ Kompakt
 • ✅ Flera rörelsemönster och hastigheter
 • ✅ Kan växlas mellan sittande och liggande ställning
 • ❌ Något högt pris
 • ❌ Klarar endast nio kilo

Bästa pris på 4moms MamaRoo

Produktbeskrivning

MamaRoo från 4moms är en praktisk och dessutom snygg elektrisk babysitter som har flera funktioner som stimulerar, lugnar och får bebisen att trivas. Det finns fem olika programmerade rörelseinställningar, och fem hastigheter. Du ändrar lätt hastighet och program bara genom att trycka på en knapp.

Något som är unikt för den här elektrisk vagga, som också är bäst i test, är att alla dess rörelser är utformade efter hur en förälder vaggar och gungar sitt barn för att lugna och natta det.

En annan stor fördel är att du enkelt kan ansluta din mobil eller MP3-spelare till babysittern för att spela upp lugnande och sövande musik, eller kanske din egen röst från en inspelning. Rent kontrollmässigt är det enkelt att styra den elektriska babysitter med tanke på de bra placerade kontrollerna och de tydliga symbolerna.

I toppen på babysittern hänger tre snurrande bollar, som kan användas för att ge babyn extra stimulans. De kan också vikas bort om du så önskar.

Om du vill kan du ändra babysittern mellan sittande och liggande läge. I det liggande läget liknar babysittern mer en barn vagga elektrisk där babyn kan sova i en bekväm ställning. Självklart kan tyget på din babysitter tas av och tvättas i maskin vid behov.

Babysittern är tänkt att användas av barn mellan 0-6 månader, och den har en maxvit på nio kilo vilket ibland kan ses som i lägsta laget.

Ett riktigt bra mellanval för dig och ditt barn! 4moms Mamaroo har även topplacerad i vårt test av babysitters.

2. Beemoo Rocker Babysitter

Beemo Rocker Babysitter

För- och nackdelar

 • ✅ Praktiskt bälte
 • ✅ Avtagbar lekbåge
 • ✅ Bra pris
 • ❌ Batterier ingår inte
 • ❌ Känns lite mer instabil

Bästa pris på Beemo Rocker Babysitter

Produktbeskrivning

Rocker Babysitter från BeeMoo är en modernt designad babysitter med en väl uttänkt gungfunktion som får de flesta barn att falla i sömn inom ett par minuter. Hastighetsmässigt finns fem olika val att välja mellan, och dessutom har den elektriska vaggan en timer som du kan ställa på 15, 30 eller 60 minuter.

Högst upp på vaggan sitter en lekbåge med två mjuka leksaker som babyn kan stimuleras av. Lekbågen kan enkelt tas bort om du så önskar när babyn ska sova.

Inbyggt i den elektriska vaggan finns 16 olika melodier som alla är lugna och trevliga. Du kan enkelt spela upp dem för bebisen och blanda fritt mellan de olika ljudspåren. Förutom låtarna finns även fem spår med olika naturljud som även de är väldigt avslappnande för barnet.

Den här varianten av elektrisk vagga har en smart detekteringsfunktion som gör att vaggningen startar automatiskt när vaggan känner av att din baby är vaken och rör på sig. Det gör att du inte behöver slå på vaggan manuellt. För att du inte ska behöva böja dig ner hela tiden för att ställa in vaggan medföljer en praktisk fjärrkontroll som både styr gungfunktionen och de olika musikspåren.

Den här elektriska vaggan ska, precis som alla andra vaggor, användas under tillsyn av vuxen trots att det finns ett bra bälte som används för att babyn inte ska kunna ramla ur vaggan även om barnet är av den livligare typen.

3. Beemoo Doze Babysitter

Bästa budgetval elektrisk vagga 2023

Beemo Doze Babysitter

För- och nackdelar

 • ✅ Lågt pris
 • ✅ Mjuk och skön
 • ✅ Praktisk timer
 • ✅ Flera olika ljud
 • ✅ CE-märkt
 • ❌ Har bara ett läge
 • ❌ Kan endast tvättas i 30 grader
 • ❌ Lite knöligt att få bort lekbågen

Bästa pris på Beemo Doze Babysitter

Produktbeskrivning

BeeMoo Doze är en elektrisk babysitter eller vagga som behagligt gungar barnet fram och tillbaka, samt i sidled i flera olika hastigheter.

Vaggan är 51 centimeter hög vilket bidrar till en bekväm arbetshöjd för dig som förälder samtidigt som babyn inte hamnar för högt upp. Det breda bältet gör babysittern säker, samtidigt som bältets mjukhet inte stör barnet i sömnen.

Ett stort plus är att hela babysittern är väldigt mjuk och mysig vilket bidrar till att babyn somnar lättare. Om du har ett barn som gärna lyssnar på musik och ljud när det ska sova finns här flera olika ljudspår inbyggda som enkelt växlas mellan på kontrollpanelen. Själva kontrollpanelen sitter på vaggdelen vilket ibland kan göra att babyns fötter kommer åt den, men det upplevs inte direkt som ett stort problem.

Med den praktiska timern kan du ställa in vaggan på 10, 20 eller 30 minuter för att ditt barn ska vaggas till sömns under en viss tid. Efter timerns utgång stoppas också eventuella ljud som du valt att vaggan ska spela upp. Om du vill stoppa vaggan innan timers slut går det givetvis också bra.

Maxvikten för den här vaggan är nio kilo, men gungan kan användas från det att babyn är nyfödd då bältet kan spännas in och ut för att passa alla barn. Den elektriska vaggan är CE-märkt.

Utan tvekan det bästa budgetvalet 2023 för dig som vill ha ett säkert och tryggt alternativ för din baby!

Joie Serina 2-in-1 Babysitter med Gunga, Cosy Spaces

Bästa premium elektrisk vagga 2023

Joie Serina 2-in-1 Babysitter med Gunga - bästa premium elektrisk vagga

För- och nackdelar

 • ✅ Kan användas från nyfödd
 • ✅ Nattlampor finns
 • ✅ Inbyggda vaggvisor spelas
 • ✅ Kan användas som bärbar babygunga
 • ✅ Borttagbart spädbarnsinlägg
 • ❌ Högt pris
 • ❌ Lekbågen kan inte tas bort
 • ❌ Batterier ingår ej

Bästa pris på Joie Serina 2-in-1 babysitter

Produktbeskrivning

Joie Serina 2-in-1 babysitter med gunga är både en vanlig babysitter men också en elektrisk vagga. Här finner du som förälder väldigt många praktiska funktioner som justerbart ryggstöd med flera lutningspositioner, en klädsel som går att ta av och maskintvätta, och ett spädbarnsinlägg som kan tas bort när babyn växer.

Den effektiva och säkra selen håller babyn tryggt på plats från nyfödd, upp till maxvikten på nio kilo utan att barnet störs i lek eller vila. Tillsammans med det oslagbara stödet från sidorna kommer babyn att känna sig riktigt trygg och ombonad.

En annan fördel är att babygungan har försetts med ett handtag som också är en lekbåge. Med det kan du enkelt flytta hela babygungan, eller helt enkelt lyfta ur sätet och använda det som en bärbar gunga.

En funktion som snabbt blir en favorit är nattlampan med fyra olika ljusstyrkor, tillsammans med de två hastigheterna och de totalt tio visorna samt naturljuden som mjukt kan spelas upp för att roa och lugna. Fem av ljuden är klassiska vaggvisor, de resterande är naturljud som lätt regn, blåsande löv och stilla vågor.

Babysittern är tillverkad av polyester, plast och metall, och känns väldigt stabil både när babyn sitter i gungan och när den är obelastad.

Det här valet är definitivt det bästa premiumvalet 2023 för din baby!

Att använda en elektrisk vagga

 1. Börja med att montera den elektriska vaggan om det behövs.
 2. Koppla in adapter, eventuella batterier och ta fram fjärrkontrollen om sådan finns.
 3. Vänj barnet vid ljuden från den elektriska vaggan.
 4. Sätt sedan barnet i vaggan och vänj det vid att sitta där.
 5. Tänk på att spänna fast babyn ordentligt oavsett barnets storlek. Barnet ska inte kunna ta sig ut vaggan på egen hand.
 6. Börja med att starta den elektriska vaggan på en låg hastighet och sitt med barnet på golvet.
 7. När babyn förstår kan du höja hastigheten för att se vilken hastighet ditt barn föredrar.
 8. Prova att ändra läge på vaggan när barnet ska sova.
 9. Lär barnet att använda lekbågen.
 10. Om barnet har svårt att komma till ro kan du starta någon av den inbyggda musiken, något ljud eller kanske själv sjunga lite för barnet.
 11. När den elektriska vaggan inte ska användas spänns barnet loss, vaggans elektriska adapter dras ur och vaggan ställs där babyn inte kan klättra på den.

Varför ska du köpa en elektrisk vagga?

 • Du behöver inte hålla i babyn och vagga den fysiskt.
 • Du kan enkelt spela upp musik för att roa babyn.
 • Underlättar när barnet ska lära sig sova självständigt.
 • Har i regel en inbyggd timer.
 • Den elektriska vaggan ger mer stimulans än en spjälsäng.
 • Du kan ha vaggan i köket, vardagsrummet eller där du befinner dig för att ha koll på barnet.
 • En elektrisk vagga ger barnet ett tryggt, ombonat ställe att sova på.

FAQ elektrisk vagga – Vanliga frågor och svar

Hur fungerar en elektrisk vagga?

En elektrisk vagga fungerar som så att en mekanisk arm eller ställning skapar en gungande rörelse på en vagga som barnet ligger eller sitter i. Rörelsen liknar den vuxnes vaggande och vyssjande, och det skapar ro för barnet.

Från vilken ålder kan man använda en elektrisk vagga?

En elektrisk vagga kan användas från att babyn är nyfödd. Babyn ska dock vara fastspänd med selen i vaggan och babyn får aldrig lämnas utan en vuxens tillsyn under tiden vaggan används.

Är en elektrisk vagga säker att använda?

Det är helt säkert att använda en elektrisk vagga så vida du följer de instruktioner som medföljer. Barnet ska vara fastspänt och vant vid vaggan, det får inte lämnas utan tillsyn med mera.

Foto av författare
Om författaren
Jasmin Karlsson
Småbarnsmamma med tre små godingar. Älskar att skriva och umgås med familjen. Just nu föräldraledig men skriver artiklar åt Babykul.se. Arbetar annars i butik med barnleksaker och babyprodukter.

Lämna en kommentar