5 bra spjälsängsskydd till spjälsängen 2024

Foto av författare
Skriven av:
Jasmin Karlsson
Uppdaterad senast:

Om du har en bebis som använder spjälsäng, eller om du snart ska få barn är det viktigt att du köper ett spjälsängsskydd som både du och ditt barn gillar. Skyddet får gärna vara dekorativt men det ska såklart också vara funktionellt.

Med ett bra spjälsängsskydd behöver du inte tänka på att babyn ska få in armar, ben eller huvud mellan sängens spjälor och därmed skada sig. Skyddet kan också användas som en mysig, lite mjukare kant för barnet att vila mot i sängen. Ett lite vildare barn som tenderar att rulla runt en del i sängen riskerar inte heller att slå huvudet i spjälorna när det finns ett mjukt skydd i vägen.

Vi har i den här artikeln valt att titta närmare på fem olika spjälsängsskydd som alla är bra och skyddar din bebis.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

5 bra spjälsängsskydd – 5 st testade modeller

I det kommande stycket presenterar vi de fem modeller av spjälsängsskydd vi testat. Vi presenterar också olika för- samt nackdelar med dem, vi tittar på hur skydden fungerar och mycket annat. Med den här artikeln vill vi göra det lättare för dig att hitta det spjälskydd som passar allra bäst till både er samt den spjälsäng ni har.

1. Minitude Frill Spjälskydd

Minitude Frill Spjälskydd

För- och nackdelar

 • ✅ Kan maskintvättas
 • ✅ Väldigt dekorativt
 • ✅ 28 centimeter högt
 • ❌ Något tunt

Bästa pris på Minitude Frill spjälsängsskydd

Produktbeskrivning

Frill spjälsängssnydd från Minitude är ett väldigt vackert och klassiskt spjälskydd. Frill spjälsängsskydd finns i sex snygga färger som gör att det passar in i alla barnrum.

Stoppningen i spjälskyddet består av polyuretan och överdraget är i mjuk polyester. På toppen av skyddet finns fina volanger som ger en vacker inramning åt spjälsängen.

Skyddet har en praktisk höjd på nästan 30 centimeter vilket gör att barnet inte riskerar att komma åt sängens spjälor i fötterna. Hela produkten är Oeko-Tex certifierad vilket innebär att produkten inte innehåller farliga kemikalier.

Skyddet är 360 centimeter långt, och tjockleken är ungefär två centimeter vilket kan upplevas lite tunt ibland.

2. Alice & Fox Spjälskydd Spjälsäng 360

Alice & Fox Spjälsängsskydd

För- och nackdelar

 • ✅ Kan maskintvättas i 40 grader
 • ✅ Passar de flesta sängar av standardmått
 • ✅ Innehåller inga hälsoskadligt ämnen
 • ❌ Glider lite

Bästa pris på Alice & Fox spjälsängsskydd

Produktbeskrivning

Spjälsängsskyddet från Alice & Fox är ett väldigt mjukt, lite tjockare spjälskydd med rak kant.

Skyddet är ungefär 28 centimeter högt och det passar alla sängar med måtten 60 x 120 centimeter. Spjälskyddets stoppning är av 100 % polyester, medan yttertyget är av 100 % bomullspercale som dessutom är Oeko-Tex certifierad.

Skyddet kan tvättas i maskin i 40 grader, men bör inte torktumlas. Det här skyddet har knytband placerade i sängens alla fyra hörn, samt ett extra band placerat mitt på sängens båda långsidor.

Spjälsängsskyddet har ett knytband uppe och ett nere, men det lite glansiga tyget medför att skyddet gärna glider något.

3. Minitude Spjälskydd Flätad, Dusty Pink

Minitude Spjälsängsskydd Flätad

För- och nackdelar

 • ✅ Ordentligt skydd
 • ✅ Kan även användas föräldrarnas säng för att skapa en skyddad yta
 • ❌ Täcker inte runt hela sängen
 • ❌ Tar stor plats
 • ❌ Bör handtvättar

Bästa pris på Minitude flätat spjälsängsskydd

Produktbeskrivning

Från Minitude kommer det här väldigt dekorativa spjälskyddet. Det är av en flätad modell, och den har en fyllning av polyfill. Överdraget är i 100 % polyester, och hela produkten är Oeko-Tex certifierad vilket innebär att skyddet inte innehåller några hälsofarliga ämnen.

Det här spjälskyddet ger ett effektivt skydd mot sängens hårda kanter, och det kan enkelt knytas på plats. Eftersom skyddet väger en del, samt inte täcker hela kanterna i till exempel en spjälsäng passar skyddet bättre för det mindre barnet som vill vara med omhuldat.

Längden på spjälsängsskyddet är 200 centimeter, och den större bredden på 13 centimeter gör att spjälsängsskyddet tar upp en hel del plats i sängen samtidigt som det ger god stötdämpning där skyddet väl ligger.

4. Rätt Start Spjälskydd Elefant

Rätt Start Spjälskydd Elefant

För- och nackdelar

 • ✅ Sött mönster
 • ✅ Kan maskintvättas
 • ✅ Tillverkad av bomull och polyester
 • ❌ Högt pris

Bästa pris på Rätt Start spjälsängsskydd

Produktbeskrivning

Det här spjälsängsskyddet från Rätt Start har en generös höjd på 30 centimeter och en längd på 360 centimeter. Det gör att skyddet passar alla standardspjälsängar med måtten 60 x 120 centimeter.

Skyddat kan enkelt knytas fast och det sitter bra på sängens spjälor. Spjälskyddet har ett överdrag av GOTS certifierad bomull och stoppningen består av ett tjockare lager polyestervadd. Det gör att spjälsängsskyddet blir mycket mjukt för barnet att vila mot samtidigt som det ger ett bra skydd.

Hela skyddet har en Oeko-Tex certifiering vilket gör att du kan känna dig trygg med att barnet inte sover i närheten av kemikalier.

5. Kaxholmen Spjälskydd Vagga

Kaxholmen Spjälskydd Vagga

För- och nackdelar

 • ✅ Bra pris
 • ✅ Svensktillverkat
 • ✅ Ger ett okej skydd
 • ❌Glider
 • ❌ Känns något tunt
 • ❌ Passar endast vissa vaggor

Bästa pris på Kaxholmen spjälsängsskydd

Produktbeskrivning

Kaxholmen spjälsängsskydd för vagga är ett svensktillverkat spjälskydd för just vaggor. Det är endast 20 centimeter högt, och 270 centimeter långt. Det lämpar sig alltså inte för användning i spjälsäng då det är lite lågt.

Skyddet har ett yttertyg av mjuk bomull, och fyllningen består av polyester. Överlag är det här spjälsängsskyddet lite för mjukt i kvaliteten, och det känns lite tunt för att det ska kunna ge det bästa skyddet.

Skyddet har praktiska knytband som fästs i spjälorna på vaggan. Det tenderar dock att glida en del, och du bör ha koll på din vaggas mått så skyddet verkligen passar på längden.

Att använda bra spjälsängsskydd

Här tar vi upp lite mer kring hur du använder ett spjälsängsskydd på bästa sätt.

 • Vissa spjälsängsskydd har en tendens att lukta lite starkt och bör därför vädras innan användning.
 • Börja med att placera spjälsängsskyddet i sängens ena hör och knyt fast det ordentligt.
 • Se till att skyddets nederkant gärna är någon centimeter längre ner än madrassens ovankant så det inte blir någon skarv.
 • Knyt fast skyddet längsmed, och se till att det sitter ordentligt i alla hörn.
 • Du kan sedan bädda ner din baby.

Varför ska du köpa ett bra spjälsängsskydd?

 • Med ett spjälsängsskydd minskar risken att barnet slår i spjälorna radikalt. Spjälskyddet kan användas från att babyn är nyfödd
 • Köper du ett bra spjälsängsskydd finns det ingen risk att babyns huvud, armar eller ben fastnar mellan spjälorna och skadas.

FAQ bra spjälsängsskydd- Vanliga frågor och svar

Vilket spjälsängsskydd ska man köpa till spjälsängen?

Ett bra spjälsängsskydd till spjälsängen ska vara tjockt nog, det ska vara lagom långt och dessutom ha en design du gillar.

Måste man ha spjälsängsskydd till spjälsäng?

Du måste inte ha ett spjälsängsskydd till spjälsäng men det är väldigt praktiskt. Det ger en mer ombonad känsla samtidigt som skaderisken för din bebis minska avsevärt.

Hur stort spjälskydd ska jag välja?

Hur stort ditt spjälskydd ska vara beror på din spjälsäng. Ju mindre barn du har, desto mer bör skyddet täcka. Skyddet bör vara minst 25 centimeter högt, och täcka spjälorna hela vägen runt om du har en liten bebis.

Foto av författare
Om författaren
Jasmin Karlsson
Småbarnsmamma med tre små godingar. Älskar att skriva och umgås med familjen. Just nu föräldraledig men skriver artiklar åt Babykul.se. Arbetar annars i butik med barnleksaker och babyprodukter.

Lämna en kommentar