Bästa babygymmet för utveckling och lek – vår topp 7 lista 2024

Foto av författare
Skriven av:
Jasmin Karlsson
Uppdaterad senast:

Välkommen till vår guide om bästa babygymmet! Som nybliven förälder kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter när man köper ett babygym till sin lilla älskling. Ett babygym är en fantastiskt rolig och stimulerande leksak som kan hjälpa till att utveckla ditt barns sinnen, koordination och motoriska färdigheter.

Men med så många olika alternativ på marknaden kan det vara svårt att välja det bästa babygymmet för ditt barns behov.

I vår guide kommer vi att hjälpa dig att hitta det perfekta babygymmet genom att presentera de mest populära och högst rankade babygymmen på marknaden, och ge dig all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut. Låt oss börja!

Sammanfattning Bästa babygymmet 2024

BildVinnareBasta babygymmetKöp
Skip hop treetop babygymBästa babygymmet 2024Skip Hop Treetop Babygym
✅ Många fina tillbehör och aktivitetsleksaker
✅ Mjuk lekmatta med kudde för bästa komfort
✅ Spännande ljudfunktioner
Köp här
4 in 1 Kickin Tunes BabygymRoligaste babygymmet
2024

4-in-1 Kickin’ Tunes™ Babygym

✅ Roligaste babygymmet med massor av leksaker
✅ Spännande ljudfunktioner med 50+ melodier
✅ Kommer i riktigt härliga färger
✅ Kan användas från nyfödd
Köp här
Deer Friends Babygym Grått - lekbågeBästa lekbågen 2024Deer Friends Lekbåge / Babygym
✅ Kan användas från 0 månaders ålder
✅ Kan enkelt flyttas runt i hemmet
✅ Kommer med fina leksaker
✅ Fin och neutral design som passar de flesta hem
Köp här

Vad är ett babygym och varför är det viktigt?

Ett babygym är en leksak som vanligtvis består av en mjuk matta med bågar där det händer olika leksaker. Leksakerna kan ha stimulerande element som speglar, ljud och ljus men också bara i form av ett vanligt gosedjur. Det finns även lekbågar som kan användas som babygym där du är fri att placera den på valfritt underlag.

Ett babygym är bra för babyutvecklingen eftersom det hjälper till att stimulera deras sinnen, motoriska färdigheter och hand-öga-koordination. Genom att interagera med babygymmet kan barnet lära sig att utforska och upptäcka sin omgivning på ett roligt och säkert sätt, samtidigt som det främjar deras fysiska och kognitiva utveckling.

Vad ska du tänka på när du köper ett babygym?

När du köper ett babygym bör du tänka på faktorer som säkerhet, materialkvalitet, storlek, funktionalitet och åldersrekommendationer.

Det är också viktigt att välja ett babygym som passar ditt barns personlighet och behov. Fundera på om du vill ha ett enkelt babygym eller ett som har flera funktioner och aktiviteter, och vilken typ av leksaker som kommer att passa ditt barns intressen och utvecklingsnivå.

Varje barn är unikt och kan ha olika intressen och preferenser. Välj ett babygym som passar ditt barns intressen och utvecklingsnivå för att säkerställa att det blir en rolig och stimulerande leksak för dem att utforska och upptäcka sin omgivning på ett säkert sätt.

Säkerhet

När du köper ett babygym är säkerhet en av de viktigaste faktorerna att tänka på. Se till att babygymmet har testats och godkänts för säkerhet av en auktoriserad organisation, som ASTM International eller European Safety Standards. Babygymmet ska även vara CE-märkt.

När du packar upp ditt babygym, säkerställ även att avlägsna alla fästen som sitter på babygymmet när det levereras. Säkerställ även att babygymmet inte är skadat eller att det finns andra lösa delar som kan utgöra en risk för ditt barn.

Materialkvalitet

Materialkvaliteten är också viktig eftersom babygymmet kommer i direktkontakt med ditt barns hud och leksaker som de kommer att stoppa i munnen. Säkerställ att babygymmet är gjort av mjuka, giftfria material som inte orsakar hudirritationer eller allergier. Med tanke på att mindre barn ofta kräks och kissar ner sig kan det vara att föredra material som är enkla att rengöra.

Storlek

De flesta babygymmet har ungefär samma storlek men kan skilja sig på hur mycket man kan plocka isär gymmet. Du vill helst ha ett babygym som är tillräckligt stort så att barnet har tillräckligt med utrymme för att röra sig och utforska men samtidigt vill du inte att det tar upp för mycket plats.

Kolla så att babygymmet är lätt att montera och demontera, speciellt om du vill kunna ta med dig det när du åker iväg.

Funktionalitet

Vad babygymmet ska ha för funktionalitet är upp till dig att fundera på. Ett enklare babygym har oftast mindre funktioner som ljud och ljus medan de babygymmen med mer funktioner oftast har flera roliga saker att göra.

Hitta ett babygym som har de funktionerna som du tror att ditt barn uppskattar. Jag har själv aldrig uppskattat leksaker med en massa ljud och skulle därför aldrig välja ett babygym som fungerar som en speldosa däremot är det okej med lite prasslande löv eller liknande.

Ett alternativ det tradiontella babygymmet med lekmatta är att köpa en lekbåge istället. En lekbåge kan du flytta runt och ha på mattan, över skötbordet eller i sängen och på så sätt över underhålla ditt barn där.

Vår metod för att välja de bästa babygymmen

Vår metod för att välja de bästa babygymmen bygger på en omfattande undersökning av marknaden, där vi noggrant analyserar produktrecensioner, konsumentfeedback och expertutlåtanden från pålitliga källor. Vi tar hänsyn till faktorer som säkerhet, materialkvalitet, funktionalitet, design, åldersrekommendationer och prisvärdhet för att kunna presentera en välgrundad lista över de bästa babygymmen på marknaden.

Vi granskar också varje babygym noggrant för att bedöma dess kvalitet, hållbarhet och säkerhet, och vi testar varje produkt själva för att se till att den uppfyller våra höga standarder. Vi använder också vår egen expertis och erfarenhet inom området för att bedöma varje babygym och ranka dem baserat på deras förmåga att främja barnets utveckling och lek.

Vi strävar alltid efter att ge en objektiv och transparent granskning av varje babygym som vi rekommenderar. Vi är övertygade om att vår metod ger en pålitlig och omfattande bedömning av de bästa babygymmen på marknaden, och vi hoppas att vår lista kommer att hjälpa föräldrar att välja den bästa babygymmet för deras barn.

Vi har utsett bästa babygymmet i kategorierna:

Topplista: Våra val av de bästa babygymmen 2024

Att välja babygym är inte det allra lättaste och med ett stort utbud blir beslutsprocessen knepigare. Här nedan kan du därför läsa om sju stycken modeller som är riktiga storfavoriter och som är lika praktiska för dig som underhållande för ditt barn. Du väljer naturligtvis det babygym som passar dig och ditt barn bäst.

I vår köpguide om vilket babygym man ska välja, tar vi upp vilka funktioner som finns och andra saker du bör tänka på innan du köper ditt babygym.

1. Skip Hop Treetop Friends Classic Babygym

Bästa babygymmet 2024

Bild på färgglatt babygym från Skip Hop Treetop Friends Classic - bästa babygymmet

För- och nackdelar

 • ✅ Många fina tillbehör och aktivitetsleksaker
 • ✅ Mjuk lekmatta med kudde för bästa komfort
 • ✅ Spännande ljudfunktioner
 • ❌ Kunde funnits fler ljudfunktioner
 • ❌ Kan upplevas knepig att montera

Bästa pris Skip Hopp babygym

Information om produkten

Skip Hop Treetop Friends Classic Babygym är ett mycket fint och roligt babygym som kommer i riktigt härliga och inbjudande färger.

I det här lekgymmet kan din lilla bebis titta på de fina skogsdjuren eller inspektera sig själv i den söta, barnsäkra spegeln. Skip Hop Treetop Friends Classic är utrustad med en mjuk och behaglig matta med en kudde i samma fina mönster. Här finns även mönstrade bågar med fina figurer såväl som inbyggda ljud som prassliga löv och en pipande blomma som gör leken extra rolig. Leksakerna kan flyttas runt i olika höjder i någon av de 13 öglor som finns i bågarna.

Skip Hop Treetop babygym uppfyller säkerhetskraven för ASTM, CPSIA och EN71.

Skip Hop Treetop Friends Classic har tidigare utsetts till bäst i test av bland annat danska alt.dk och även vi anser att det är det bästa babygymmet 2024 och jag har själv använt detta babygymmet i många år, en klassiker som håller än.

2. 4-in-1 Kickin’ Tunes Babygym

Roligaste babygymmet 2024

4-in-1 Kickin Tunes Babygym - roligaste babygymmet

För- och nackdelar

 • ✅ Roligaste babygymmet med massor av leksaker
 • ✅ Spännande ljudfunktioner med 50+ melodier
 • ✅ Kommer i riktigt härliga färger
 • ✅ Kan användas från nyfödd
 • ❌ Tar tid att montera alla leksaker och föremål
 • ❌ Svårt att få det att matcha inredningen i hemmet

Bästa pris 4 in 1 babygym

Information om produkten

4-in-1 Kickin’ Tunes babygym är det bästa alternativet för dig som söker ett riktigt roligt och underhållande babygym.

Till det här babygymmet har man utgått från en design som verkligen ska vara tilltalande för barn och som är berikat med regnbågens alla färger. 4-in-1 Kickin’ Tunes har bland annat 50 stycken inbyggda melodier som kan spela i upp till 20 minuter, samt fraser och andra roliga ljud.

När det kliar extra mycket i tandköttet har barnet bitleksaker nära tillhands, men det finns också en mjuk stödkudde när din bebis ska träna på att ligga på mage.

3. Deer Friends Babygym / lekbåge

Bästa lekbågen 2024

Deer Friends Babygym Grått - lekbåge

För- och nackdelar

 • ✅ Kan användas från 0 månaders ålder
 • ✅ Kommer med fina leksaker
 • ✅ Fin och neutral design som passar de flesta hem
 • ❌ Ingen lekmatta
 • ❌ Kan rivas omkull av barnet

Bästa pris Deer Friends babygym

Information om produkten

Deer Friends Babygym / lekbåge, är ett mycket prisvärt babygym som kommer i den fina och diskreta färgen grå. Detta babygym har ingen egen matta men kan istället flyttas runt och användas där det passar bäst som till exempel på vardagsrumsgolvet, i spjälsängen eller där ni tycker det passar.

Deer Friends är enkel att justera genom att enkel flytta ut sidorna och på så sätt kan du variera höjden på leksakerna i bågen utan att behöva ta loss dem.

Lekbågen kommer med tre söta figurer och en barnsäker spegel. Största fördelen med lekbågen är att den är enkel att flytta runt och smidig att justera höjden på. Lekbågen har tyngd i basen så att den ska stå still men när barnet blir större och börja rycka och dra i den så finns risk att den välten omkull bågen.

4. Done By Deer Babygym Sea Friends

Done By Deer Babygym Sea Friends

För- och nackdelar

 • ✅ Fint babygym till ett hyfsat pris
 • ✅ Ordentligt vadderad lekmatta
 • ✅ Stödkudde för bästa komfort när ditt barn ligger på mage
 • ✅ Kan tvättas i tvättmaskin
 • ❌ Lite för få leksaker
 • ❌ Leksaker kan inte tvättas i tvättmaskinen

Bästa pris

Information om produkten

Sea Friends Babygym kommer i en fin puderrosa färg och passar lika bra i vardagsrummet som i barnrummet. Det här babygymmet lämpar sig för dig som söker ett riktigt högkvalitativt alternativ till ett bra pris, som samtidigt kommer med roliga leksaker och funktioner.

Det vi gillar extra mycket med Sea Friends Babygym är den ordentligt vadderade lekmattan som säkerställer en hög komfort, samt den mycket mjuka kudden som fungerar som ett bra stöd för både rygg och nacke.

Sea Friends Babygym kommer med flera leksaker i form av fiskar, en sjöstjärna, bjällror och en barnsäker spegel.

5. Playgro Babygym Snuggle Me Pingvin

Playgro Babygym Snuggle Me Pingvin - lyxigaste babygymmet

För- och nackdelar

 • ✅ Lyxigt babygym med många fina leksaker
 • ✅ Vadderad matta och höga mjuka kanter för bästa säkerhet
 • ✅ Prisvärt babygym där du får mycket för pengarna
 • ✅ Leksakerna kan inte tas bort och blir därför svårare att rengöra
 • ❌ Kunde funnits fler ljudfunktioner
 • ❌ Kan upplevas knepig att montera

Bästa pris

Information om produkten

Trots det ringa priset är Playgro Babygym Snuggle Me Pingvin faktiskt en av de lyxigaste baby-gym du kan hitta på marknaden. Det här babygymmet är inte bara underhållande för ditt lilla barn, utan det är även mycket snällt mot din plånbok.

Playgro Babygym Snuggle Me Pingvin är ett fint och högkvalitativt babygym som är tillverkat i ett behagligt plysch som känns extra skönt mot barnets hud. Gymmet har även ett flertal leksaker som ditt barn kan underhålla sig med, samt en spegel, skallra och bitring.

Ett stort plus får Playgro Babygym Snuggle Me Pingvin för de höga och mycket säkra kanterna!

6. Rätt Start Babygym Mumin

Rätt Start Babygym Mumin

För- och nackdelar

 • ✅ Perfekt för den Muminälskande familjen
 • ✅ Avtagbara Muminfigurer i form av t.ex. Mumin, Sniff och Stinky
 • ✅ Höga, mjuka kanter för bästa skydd
 • ✅ Lätt att tvätta och rengörar
 • ❌ Inga ljud- eller ljudfunktioner

Bästa pris

Information om produkten

Mumin är en riktigt favoritkaraktär för många vuxna och barn och med det här fina babygymmet kan ditt barn leka med alla karaktärer från sagan.

Babygymmet är tillverkad av det ledande varumärket Rätt Start som säkerställer att alla barnprodukter är helt trygga, testade och godkända att använda av små barn.

Rätt Start Babygym Mumin innehåller en rad pedagogiska leksaker som bland annat stimulerar känsel och hörsel. Alla Muminfigurer kan även plockas bort och användas som separata leksaker till barnvagnen eller när ditt barn blir äldre.

7. JLY Babygym Kanin, Grey

JLY Babygym Kanin, Grey - prisvärt babygym

För- och nackdelar

 • ✅ Kan användas redan från nyfödd
 • ✅ Enkel att montera med avtagbar lekbåge
 • ✅ Många fina figurer och saker som stimulerar barnets sinne
 • ✅ Prisvärt alternativ där du får mycket för pengarna
 • ❌ Lekmattan hade kunnat vara tjockare och kanterna högre
 • ❌ Vissa leksaker är inte fastsydda på mattan

Information om produkten

Jollyroom har skapat ett mycket sött och praktiskt baby-gym som lämpar sig redan från nyfödd.

JLY Babygym Kanin, Grey kommer i en fin grå färg (andra färger finns tillgängliga) och är utrustad med två pipleksaker och tre mjuka och vänliga kaniner som ditt barn kan titta och känna på. Även på den mjuka och bekväma mattan finns två stycken kaniner, samt en rolig spegel och en nyckelpiga som är fastsydd.

Du kan enkelt ta bort leksaksbågen om du vill använda JLY Babygym Kanin, Grey som enbart lekmatta.

FAQ Babygym – Vanliga frågor och svar

Vilket babygym ska man köpa?

Köp ett babygym som stimulerar barnets sinnen med både ljud och leksaker. Skip Hop Babygym är vår favorit. Babygymmet har både roliga leksaker, prasslande löv och pipande blommor samt en söt liten spegel som barnet kan titta i och är därför utsett till bästa babygymmet.

När kan man börja leka i ett babygym?

Majoriteten av alla lekmattor eller babygym för bebisar, kan användas redan från nyfödd och fram till att barnet själv tappar intresset. Babygym är utmärkta för att stimulera barnets alla sinnen och hålla barnet nöjd en stund.

Hur länge kan man använda babygym?

Babygym kan egentligen användas hur länge som helst, men när ditt barn börjar bli mer motorisk och kan krypa iväg är det inte lika roligt att leka i babygymmet och då har det spelat ut sin roll. Våra barn har tröttnat på sitt babygym när du varit runt nio månader.

Hur rengör man ett babygym?

Hur man rengör ett babygym spelar så klar roll vilken typ av gym du har. Leksaker i plast eller trä är enkla att torka av medan leksaker i tyg kan tvättas för hand i lite vatten. Själva lekmattan kan vanligtvis tvättas i tvättmaskinen på 40 grader.

Kan jag ställa babygym på ett bord eller en bänk?

Ett babygym ska aldrig stå på annan yta än på golvet för att säkerställa att ditt barn inte kan rulla över kanten och skada sig allvarligt. Ställ därför aldrig babygymmet på ett bord eller annan upphöjd yta.

Vad kostar ett babygym?

Idag kan du hitta babygym i alla möjliga prisklasser. Du kan hitta fina och praktiska babygym för någon enstaka hundralapp, men du kan också hitta mer avancerade modeller för 1500 kronor eller mer.

Slutsats och rekommendationer

Efter noggrant granskning och tester av olika babygym och lekbågar, har vi kommit fram till att Skip Hop Treetop Friends Classic Babygym är det bästa babygymmet på marknaden, medan Deer Friends Babygym/lekbåge är den bästa lekbågen. Båda produkterna är tillverkade av högkvalitativa material, har en välgenomtänkt design och främjar barnets utveckling och lek på ett säkert och effektivt sätt.

Skip Hop Treetop Friends Classic Babygym har en innovativ design som gör det enkelt för barnet att utforska och utveckla sina sinnen. Dessutom har det en stabil och säker konstruktion som garanterar att barnet kan leka på ett tryggt sätt.

Deer Friends Babygym/lekbåge å andra sidan är en lekbåge som är perfekt för de allra minsta barnen. Dess mjuka och färgglada leksaker stimulerar barnets sinnen och den justerbara höjden gör att den kan anpassas efter barnets utveckling. Deer Friends lekbåge är även smidig att flytta runt i hemmet och kan användas lika bra på vardagsrumsgolvet, som över skötbordet eller i spjälsängen.

Sammanfattningsvis är både Skip Hop Treetop Friends Classic Babygym och Deer Friends Babygym/lekbåge utmärkta val för föräldrar som vill ge sina barn en trygg och stimulerande lekmiljö.

Foto av författare
Om författaren
Jasmin Karlsson
Småbarnsmamma med tre små godingar. Älskar att skriva och umgås med familjen. Just nu föräldraledig men skriver artiklar åt Babykul.se. Arbetar annars i butik med barnleksaker och babyprodukter.

Lämna en kommentar